Varför är nedskräpning fortfarande ett problem?
Enligt en nationell skräpmätning som Håll Sverige Rent genomförde på uppdrag av Naturvårdsverket 2020 slängdes nästan 22 miljoner fimpar på marken under en enda sommarvecka.
Det kanske var smart att hålla tillbaka på energin och agera efter minsta motståndets lag när vi levde på savannen, men det kan knappast vara en ursäkt i dagens samhälle. Vi är dessutom flockdjur som härmar andra, så när vi ser nedskräpning kan vi uppfatta det som normalt och göra likadant, trots att vi vill ha en ren miljö. Vi agerar utan att tänka.

Källsortering – snart ska det bli lätt att göra rätt
Den nya avfallsförordningen som trädde i kraft 2024 innebär att kommunerna nu ansvarar för att samla in förpackningsavfall från hushållen. Syftet med förändringen är att göra det enklare för dig att källsortera, vilket i sin tur ska öka återvinningen och minska behovet av nya råvaror.
Från den 1 januari 2026 ska kommunerna samla in vanligt förpackningsavfall separat på torg eller i parker som är över 2 000 kvadratmeter och där det förekommer betydande mängder förpackningsavfall.
Nudging – En knuff i rätt riktning
För att göra källsortering i parker till en naturlig och självklar del behöver vi få till några beteendeförändringar. Nudging är en metod där platser utformas och arrangeras för att underlätta hållbara beslut – både för individen och samhället.
Det handlar om att förstå varför vi agerar som vi gör och sedan ta fram budskap som påverkar våra beteenden, så att det blir lätt att göra rätt. Genom att skapa en miljö som gör det lätt och attraktivt att sortera rätt, kan vi alla bidra till en renare och mer hållbar framtid.

Gör det enkelt och attraktivt att sortera rätt
För att skapa en ren och hållbar miljö i våra parker måste källsortering vara både enkel och inbjudande. Genom smart design och väl genomtänkta placeringar kan vi göra det lätt för besökare att ta ansvar för sitt avfall. När vi kombinerar tydliga budskap med incitament och kreativa lösningar, kan vi göra källsortering till en självklar del av vardagen – och samtidigt bidra till en renare omgivning.
- Placera väl synliga och tydligt märkta sorteringskärl på strategiska platser. Genom att göra det enkelt att hitta rätt kärl ökar chansen att vi sorterar rätt. Läs om hur Norrmalms stadsdelsförvaltning i Stockholm gjorde för att optimera utplacering av tunnor och samtidigt spara in på 115 000 tömningar.
- Informera om vikten av källsortering genom engagerande budskap. När vi förstår varför vår insats är viktig, blir vi mer motiverade att delta. Läs om hur Borås krossar skräp-rekordet och hur varje Boråsare spelat en roll i att förvandla staden till en renare, snyggare, tryggare och mer miljövänlig plats.
- Nudging i Skärholmen. I samarbete med Japan Tobacco International (JTI) genomförde Håll Sverige Rent ett pilotprojekt 2020 i Skärholmen, Stockholm, för att minska antalet cigarettfimpar på gator och torg. En av dekalerna pryddes av texten ”Hej rökare, fimpa där borta” och syftade till uppmärksamma rökaren på rökzoner runt papperskorgar och fimpomater.
- Belöna rätt beteende och introducera små incitament eller belöningar. Detta kan vara så enkelt som ett trevligt meddelande på kärlet, eller ljud som belönar oss när vi slänger skräp eller digitala insatser som QR-koder för att få poäng eller rabatter.
Smart teknik för en hållbar framtid
Med lång erfarenhet av att stötta kommuner i deras avfallshantering är EWF Eco en pålitlig partner i arbetet för att skapa renare och mer hållbara offentliga miljöer. Vi erbjuder inte bara produkter utan också rådgivning baserad på förståelse för varje kommuns unika behov. Genom analyser av avfallsmängder och optimering av kärlplaceringar hjälper vi kommuner att implementera effektiva och miljövänliga lösningar som främjar återvinning och minskar nedskräpning.
Det smarta källsorteringssystemet Bigbelly har hjälpt många kommuner att effektivisera sin avfallshantering. Tunnorna finns i flera olika varianter och möjliggör insamling av olika fraktioner, såsom plast, papper, glas och organiskt avfall, direkt i det offentliga rummet. Systemet är modulärt och kan enkelt anpassas efter behoven i varje miljö, från parker till stadskärnor. Med inbyggda solceller och komprimeringsteknik kan Bigbelly hantera upp till fem gånger mer avfall än vanliga papperskorgar, vilket minskar tömningsfrekvensen och därmed transportkostnaderna.
Dessutom är varje enhet uppkopplad och skickar realtidsdata om fyllnadsnivåer, vilket gör det enkelt att planera tömningarna effektivt. Detta säkerställer att olika fraktioner alltid hanteras korrekt, vilket bidrar till ökad återvinning och en renare stadsmiljö.