30 maj, 2023

Kampanjen “Snacka Snusk” – En oväntad lösning som erövrade världen

Med sina talande soptunnor och innovativa strategier har Malmö blivit en förebild för städer runt om i världen som kämpar med samma problem. Det är en inspirerande historia om hur en modig kampanj kan förändra normer och göra världen renare och vackrare.

Förra sommaren tog Malmö världen med häpnad när kampanjen “Snacka Snusk” lanserades för att bekämpa nedskräpning. Med sina okonventionella metoder och omedelbara uppmärksamhet på sociala medier blev kampanjen en sensation. Nu har den till och med belönats med silver i The One Show i New York, en av de mest prestigefyllda reklamtävlingarna i världen. Låt oss dyka djupare in i denna banbrytande kampanj och dess framgångar.

Sensationella metoder för att engagera

“Snacka Snusk” tog Malmö med storm genom att använda sig av oväntade strategier för att locka uppmärksamhet till nedskräpningsproblematiken. Med talande soptunnor som använde sensuella röster, ljuddrama och en telefonlinje skapade kampanjen en stark organisk spridning i sociala medier. Resultatet? En räckvidd på över 563 miljoner människor över hela världen.

Malmö som epicentrum för innovativ hantering av nedskräpning

Malmös modiga och okonventionella angreppssätt för att bekämpa nedskräpning fick världens ögon på sig. Genom att installera talande soptunnor som lockade nedskräpare och samtidigt demonstrerade oattraktiviteten i beteendet, skapade staden rubriker i över 140 internationella medier. Från Sydafrika till Japan, Mexiko till Dubai, Thailand till Australien – Malmös kreativa sätt att hantera snusket blev en global inspiration.

Kampanjen "Snacka Snusk" – En oväntad lösning som erövrade världen 1

Beteendepsykologi som nyckelkomponent

För att förstå och påverka beteendet hos nedskräpare vände sig Malmö stad till beteendepsykologin. Istället för att förlita sig på traditionella metoder som böter eller pekpinnar, använde kampanjen Snacka Snusk sig av omedelbar känslomässig belöning. Genom att skapa roliga och överraskande upplevelser för de som slängde sitt skräp, stimulerades starka känslor och enkelt beteendeomvandling. Forskare och psykologer hyllade metoden för att locka fram engagemang och förvandla en trivial handling till en minnesvärd händelse.

Framgången sprider sig över hela världen

Det som började som en lokal angelägenhet i Malmö blev snabbt en global snackis. Nyheten om de talande soptunnorna från Bigbelly spred sig som en löpeld och uppmärksammades av internationella medier som CNN, The Times och BBC News Hour. I sociala medier som Reddit, Facebook, Twitter och Instagram diskuterades nedskräpningsproblematiken flitigt, vilket resulterade i en organisk räckvidd på 563 miljoner människor. Kampanjen ledde till en ökning av användningen av de talande soptunnorna med 398% i Malmö, och hundratals personer interagerade med Snacka Snusk-numret och kampanjinnehållet på TikTok.

Vilket resulterade i en organisk räckvidd på 563 miljoner människor. Kampanjen ledde till en ökning av användningen av de talande soptunnorna med 398% i Malmö.

En triumf i reklamvärlden

Kronan på verket kom när Malmö stad och reklambyrån BBDO Nordics belönades med silver i The One Show i New York. Kampanjen prisades för sin innovativa och immersiva utomhusreklam. Att konkurrera med jättar som Google, Apple och Dell visar på kampanjens exceptionella framgång och dess inflytande över reklam-, design- och digitala marknadsföringsområdena.

Kampanjen “Snacka Snusk” blev en sensation genom sitt banbrytande angreppssätt och globala genomslag. Malmö stad visade att det inte finns några gränser för att skapa engagemang och förändra beteende när det kommer till att bekämpa nedskräpning. Med sina talande soptunnor och innovativa strategier har Malmö blivit en förebild för städer runt om i världen som kämpar med samma problem. Det är en inspirerande historia om hur en modig kampanj kan förändra normer och göra världen renare och vackrare.

Dela inlägg
Områdestaggar

Låt oss jobba tillsammans!

Kundtjänst: 010-495 24 95
Huvudkontor: Vallbyvägen 22, 76251 Rimbo, Sverige
Mån-Fre: 07:30-16:30