Bye-bye råttor och fåglar: Örebro inför täta soptunnor i stadskärnan
Örebro stad tar ett stort steg mot en mer hållbar stadskärna med smarta papperskorgar. De nya tunnorna är ett effektivt sätt att minska nedskräpningen, samtidigt som de håller oönskade gäster borta. Efter ett framgångsrikt test på Våghustorget, utvidgar staden nu projektet till flera gator i centrum. Med hjälp av teknik och innovation kan staden ta ett steg närmare en renare och mer trivsam stadsmiljö för alla.
Med start från vecka 14, kommer cirka 25 av stadens gamla gula papperskorgar att bytas ut mot 10 nya och smarta soptunnor. Dessa tunnor har utformats för att förhindra råttor och fåglar från att rota igenom avfallet och skapa en orenlig miljö i staden. Med dessa täta soptunnor är det lättare än någonsin att hålla stadens gator och torg rena och prydliga. Detta är en viktig och positiv förändring som kommer att förbättra livet för både invånare och besökare i staden.
– Även om vi i testet på Våghustorget bytte från 14 tunnor till 6, minskade den totala nedskräpningen. Med de resultaten i ryggen, testar vi nu över ett större område för att sedan se hur vi kan ta det vidare, berättar Jonas Nilsson, gatuingenjör på Teknik- och serviceförvaltningen.
Redan visat sig vara en tredubbel vinst
De smarta papperskorgarna i Örebro city har redan visat sig vara en tredubbel vinst, genom att förbättra stadsmiljön, effektivisera arbetet och skapa en bättre arbetsmiljö för städpersonalen. Nu ser staden fram emot att utvidga projektet och ta ännu ett steg mot en renare och mer hållbar stad. Men det är inte bara upp till myndigheterna att göra en förändring, vi som invånare har också ett ansvar att använda de smarta soptunnorna för att hålla vår stad fin. Tillsammans kan vi skapa en trivsam miljö för oss själva och för kommande generationer.
Staden Örebro tar ett stort kliv mot en mer hållbar framtid med sina nya smarta papperskorgar. De nya soptunnorna komprimerar skräpet och använder modern teknologi för att meddela när det är dags att tömma dem, vilket minskar behovet av dagliga tömningar.
Tömning, från 7 till 2 gånger i veckan
Med endast 1-2 tömningar i veckan, jämfört med de tidigare 7 gångerna, sparar staden pengar och minskar belastningen på verksamheten. Men det är inte bara det praktiska som gör dessa tunnor smarta – de är också en symbol för staden Örebros engagemang i att skapa en mer hållbar framtid.
– Det gör att vi kan jobba mycket effektivare, säger Jonas Nilsson, gatuingenjör. Vi sparar mycket arbetstid som kan användas för att göra fint på annat håll. En annan effekt är att när råttorna uteblir, sparar vi även kostnader för markbeläggning som de gräver upp, och kostnader för skadedjursbekämpning.
Stadens smarta papperskorgar i Örebros innerstad är en spännande innovation som inte bara bidrar till en renare stadsmiljö utan också ger värdefull statistik. Tunnorna samlar in data som visar vilka korgar som används mest och när de behöver tömmas, vilket gör tömningsprocessen mer effektiv och miljövänlig.
För att optimera användningen av tunnorna, kommer de att flyttas runt under testperioden för att se hur de fungerar på olika platser i staden. Detta långsiktiga test, som sträcker sig över ett år, ger staden möjlighet att lära sig mer om teknologin och utveckla den ytterligare. Med dessa smarta papperskorgar är Örebro stad på väg mot en grönare och mer hållbar framtid.
Läs nyheten hos Örebro Kommun.
SVT-reportage

Följ med gatuingenjören Jonas Nilsson från Örebro kommun när han berättar om hur de nya soptunnorna har förändrat staden i ett spännande reportage tillsammans med SVT!
I det här reportaget kommer du att få höra om Jonas Nilssons arbete som gatuingenjör och hur de nya soptunnorna har hjälpt till att göra staden renare och mer attraktiv för invånare och besökare.
Missa inte chansen att ta del av den här intressanta berättelsen om hur innovation och teknik kan göra verklig skillnad för våra samhällen.