Nudging som väcker intresse världen över

13 juni, 2022

Initiativet från Malmö stad har väckt ett gediget intresse världen över om hur irrationella beteenden inom nedskräpning kan tacklas med hjälp av smarta lösningar.  

Nyheten om de pratande papperskorgarna har spridit sig viralt genom allt från sociala medier till Sveriges nyhetsbyråer. Artiklar om detta har även publicerats i USA, England, Tyskland, Sydafrika, Spanien och Australien m.fl. 

Den tekniska lösningen är EWF Ecos unika och egenutvecklade ljudmodul kallad ECO Sound, som integreras i den smarta papperskorgen Bigbelly. Vilket möjliggör att ljudfiler kan uppdateras via trådlös datalänk direkt från kontoret. Definitionen av smart bemärker vi bland annat genom att Bigbelly är: 

  • 100% solcellsdriven 
  • rymmer 5 gånger mer skräp än en traditionell papperskorg med hjälp av en inbyggd komprimator 
  • en sluten konstruktion med en skräpsluss som hindrar obehöriga och skadedjur att komma åt skräpet 
  • analytisk och sammanställer insamlad data för att effektivisera tömningsarbetet 
  • uppkopplad och meddelar staden när insamling av skräp behöver ske 
  • snäll mot miljön genom minskade transporter och antal tömningstillfällen 

– Det har varit fantastiskt kul att nedskräpningsfrågan som är ett viktigt samhällsproblem får så mycket plats. När vi aktiverade ljuden i soptunnorna kunde vi inte i vår vildaste fantasi förutspå att det skulle bli en internationell nyhet, säger Clara Kirandonis Persson till Sydsvenskan, som är renhållningssamordnare på fastighets- och gatukontoret i Malmö. 

Lyssna på reportaget från Sveriges Radio, SVT Nyheter eller läs mer om ECO Sound här.

Nudging som väcker intresse världen över 1
Mer att utforska
Helsingør papperskorg
Helsingør samlar skräp i öppen miljö med Bigbelly

Helsingør har under två år placerat ut 48 stycken smarta Bigbellys som varje dag hjälper kommunen att effektivera skräphanteringen – genom att öka kapaciteten och meddela när tömning skall ske. Under bara två månader har Helsingør samlat in över 770.000 liter skräp på utvalda platser i kommunen.

Uppsala Kommun sammanställer Bigbelly

Uppsala har valt att investera i ett solcellsdrivet system, så kallade Bigbelly. Målet med satsningen är att förbättra miljön i kommunen genom minskade transporter och en renare närmiljö kring sopkärlen. Sedan vi införde systemet, har det synliga skräpet i Stadsträdgården och kringliggande större parker minskat med 20 procent. En bidragande faktor kan även vara själva placeringen.

Nyhetsbrev
Vill du ha liknande nyheter direkt i din inkorg? Ange din e-postadress för att anmäla dig!

Ladda ner broschyr

Låt oss jobba tillsammans!

Kundtjänst: 010-495 24 95
Huvudkontor: Vallbyvägen 22, 76251 Rimbo, Sverige
Mån-Fre: 07:30-16:30