Smart soptunna som spar miljö, tid och pengar skriver Norrtelje Tidning.
18 soptömningar reducerades till två. En solcellsdriven soptunna lockade besökare till Rimbo. Intressant för både miljö och plånbok tyckte kommunalrådet Kjell Jansson, m.
Bigbelly som den heter skapelsen som började tillverkas i USA för cirka sju år sen. Nu ska den introduceras på den svenska marknaden via Rimboföretaget EWF ECO AB som igår arrangerade visning med stöd av direktör Hervé Tenaglia från Solars Europaskontor i Frankrike. Intressant var såväl Norrtälje Kommun som skärgårdsstiftelsen och ISS facility services. Bigbelly den smarta soptunnan med finesser som enligt försäljarna, spar miljö, tid och pengar jämfört med traditionella papperskorgshantering på allmänna platser. Bigelly tillverkas av ett amerikanskt företag som sedan starten lyckats introducera sin produkt för ett flertal länder över hela världen.
Töms oftare
Hervé Tenaglia beskrev först hur en traditionell sopkorg på en allmän plats snabbt kan bli överfull av plastmuggar, pappkartonger och tomburkar. För att slippa lägga ner tid på att plocka skräp från marken försöker man tömma oftare, och råkar då ut för tom- eller nästan tomkörningar.
Bigbelly har två inbyggda system. Dels ett som gör att den trådlöst kan rapportera sin volym till en molntjänst. Grönt ljus betyder att det finns gott om plats kvar, gult att det börjar närma sig tömningsdags och rött att det är fullt. Då ska det finnas mellan 10 och 15 kilo sopor att hämta.
Det andra är ett packningssytem som drivs av inbyggda solceller. Normalt är mellan 70 och 80 procent och ibland ändra upp till 89 procent av det som hämtas ur sopkärl och papperskorgar, luft.
Norrtelje Tidning skriver att Hervé Tenaglia visade statistik på hur 18 traditionella tömningar reducerades, först 10,5 tack vare rapporteringssytemet, och sedan, efter packning, ner till två.
EWF som sedan 25 år är ett etablerat familjeföretag i Rimbo hoppas att lanseringen av Bigbelly ska kunna öka antalet anställda med närmare tio personer. Idag arbetar 13 personer på företag som är inriktat på arbetsmiljöförbättrande produkter. Tankan är att Bigbelly hyrs men den kan även köpas. Kjell Jansson var klart intresserad för Norrtälje Kommuns del. – Dels brottas vi med höra driftkostnader och dels verkar det bra för miljön, sa han och tog med sig en bunt broschyrer till tjänstemankåren.