30 maj, 2022

Smart källsortering introduceras på Öland

Första steget mot källsortering i stadsmiljö

Öland står nu redo inför sommaren med stadens första smarta källsortering.

”Ett Öland utan skräp” lyder Borgholm kommuns nya kampanj, och som en del av denna satsning har man implementerat Bigbelly – plattform för smartare skräphantering. Papperskorgarna är uppkopplade mot nätet och meddelar ansvarig servicepersonal när tömning bör ske och kan på så sätt minimera onödiga insamlingar. 

Det är härligt att se att kommunen sätter ljus på skräpfrågan genom sin kampanj som innehåller flera goda initiativ såsom: 

  • utdelning av handskar och skräppåsar
  • stadens gatubrunnar smyckas ut med budskap
  • utdelning av portabla askkoppar
  • Ferieungdomar klädda i snygga västar med kampanjbudskap under sommaren
  • införande av solcellsdriven, uppkopplad källsorteringsstation på torget 
  • uppmanande av av deltagande i skräpplockardagarna

Bigbelly är idag unika med sin modulkonstruktion för källsortering

I och med ett slutet system begränsar Bigbelly åtkomsten till skräpet för obehöriga och skadedjur. Detta tar bort en stor del av föda som skadedjur växer med och låter istället skräpet bevaras tills insamling ska ske. Ett perfekt alternativ när källsortering nu kan ske på torget.

Kommunen har i samband med kampanjen Ett Öland utan skräp tagit fram en unik design och ger nu besökare en möjlighet att sortera på stadens centrala torg. Symboler från Avfall Sverige används för att göra sorteringsalternativen extra tydliga. 

Dessutom är dessa smarta papperskorgar utrustade med en inbyggd komprimator som drivs av solceller. Detta för att pressa ihop avfall och optimera utrymmet. Genom valet av en denna källsorteringsstation kan man istället för tradtionella kärl på 360 liter nu nå en kapacitet på fantastiska 1710 liter

Låt oss jobba tillsammans!

Kundtjänst: 010-495 24 95
Huvudkontor: Vallbyvägen 22, 76251 Rimbo, Sverige
Mån-Fre: 07:30-16:30