21 juni, 2021

Smarta papperskorgar utmärker sig i Borås med nya utseenden

Smarta papperskorgar utmärker sig i Borås med nya utseenden. En kampanj för att väcka medvetenhet kring fimpproblematiken och uppmärksamma att vi gör detta tillsammans. 

Den 29 juni fyller Borås 400 år, och vad kan vara en bättre present än att se till att hela Borås den dagen är helt fri från fimpar på marken som ett avstamp inför en fimpfri framtid? 

En fimpfri stad är samarbetsgruppen Borås rent och snyggts ambition. De driver just nu en kampanj för att uppmärksamma boråsarna på fimpproblematiken. Sju av tio skräp som slängs på marken är en fimp, och i Borås slängs ungefär tio miljoner fimpar på fel plats varje år. 

En del av kampanjen är att 60 solcellsdrivna, smarta papperskorgar har fått nya utseenden med serieteckningar där det är tydligt var fimparna ska slängas. Budskapen kommuniceras ur fimpen Cigges eget perspektiv. Han vill gärna sluta sitt liv tillsammans med andra fimpar i en askkopp eller i en papperskorg, och inte i näbben på en trut eller som fiskmat. 

– Vi tror på att väcka uppmärksamhet med hjälp av humor, och sedan sprida budskap om hur farliga fimparna faktiskt är för miljön. Vi vill att alla ska önska sig en fimpfri stad, oavsett om man röker eller inte, säger kommunikationsstrateg Annika Klemming.

Ända fram till födelsedagen den 29 juni pågår en tävling på Borås rent och snyggts instagramkonto. Boråsarna uppmanas till att lägga ut vackra eller tänkvärda bilder från Borås med hastaggen #enfimpfristad. Borås City sponsrar med presentkort som pris.

– Precis innan födelsedagen planerar vi också en stor aktivitet där vi involverar hundratals feriearbetare. Om inte Borås redan är helt fimpfritt vid den här tiden ska feriearbetarna hjälpa till med att plocka fimpar. Men förhoppningsvis har kampanjen redan gett så stora effekter att de får en lugn dag, säger Annika Klemming.

Borås är med mer än 113 000 invånare den näst största kommunen i folktäta Västra Götalandsregionen. 1,7 miljoner människor bor här inom en 10-milsradie. 2021 firar den starkt växande textil-, handels- och kunskapsstaden Borås 400 år. Det gör vi genom att fokusera på hur vi bygger en ännu bättre stad, en ännu bättre kommun att leva och verka i.

Dela inlägg
Områdestaggar
Logga in

Låt oss jobba tillsammans!

Kundtjänst: 010-495 24 95
Huvudkontor: Vallbyvägen 22, 76251 Rimbo, Sverige
Mån-Fre: 07:30-16:30