EWF ECO AB

Köpenhamns flygplats implementerar Bigbelly

20 juni, 2021

Bigbellys smarta avfall & återvinning tar fart på flygplatser runt om i världen! Från Singapore till Köpenhamn till NYC distribuerar Bigbelly lägre driftskostnader, uppnår hållbarhetsmål och skapar en ren, säker och bekväm passagerarupplevelse.

Flygplatser från Singapore till Köpenhamn till NYC

Bigbelly skapar vackra, toppmoderna transportflöden utan synligt avfall, vilket minimerar besökarnas interaktion med dagliga underhållsrutiner. Genom att följa hållbarhetsprinciperna i Bigbellys ekosystem minskar negativ miljöpåverkan för hårdvara och programvara och integrerar hållbara metoder i den dagliga driften. 

De totala driftkostnaderna är i genomsnitt 4 gånger lägre än traditionella avfallssystem och minskar insamlingar av skräp med upp till 10 gånger. Spara på material och minska papperskorgens avtryck, samtidigt som passagerarnas bekvämlighet bibehålls.

Bigbelly på Köpenhamns flygplats

Innan pilotprojektet hade man en rad olika avfallshanteringsproblem, såsom:

  • Samma design på alla avfallsbehållare oavsett typ av avfall
  • Överfulla avfallsbehållare dagligen • Fem tömningar dagligen för varje avfallsbehållare
  • Stora mängder plast i avfallet
  • Ingen sortering av avfall i passagerarutrymmen
  • Befintliga avfallsbehållare delvis överfulla
  • Flaskor och burkar skickades bort som vanligt avfall
Köpenhamns flygplats (CPH) tog beslutet att implementera Bigbelly-systemet efter ett pilotprojekt i januari 2020.
60 %
Färre papperskorgar
90 %
Reduktion av insamlingar

Med önskan om att först och främst hitta en lösning för att sortera avfallet, och särskilt för att sortera plastflaskor och reducera det dagliga antalet tömningar, lyckades CPH optimera både avfallsinsamlingen och källhanteringen - med ett specifikt fokus på flaskinsamlingen. Samtidigt kunde man realisera potentialen att använda mindre arbetskraftsresurser.

Som en följd av Covid-19, upplevde Köpenhamns flygplats mer än 90 procents förlust av kundbasen. Bigbelly-projektet anpassades till förväntade förluster fram till 2022, men även med det i åtanke visade sig beslutet att implementera Bigbelly-lösningen vara ett bra alternativ för avfallshanteringen på CPH.

Perioden efter implementeringen och före Covid-19, sorterade Bigbelly-systemet ca 20 000 liter flaskor och burkar och drog in intäkter på ca 7 000 DKK dagligen, samt reducerade antalet avfallsinsamlingar med mer än 90%. Detta ledde till renare sittplatsområden, och en reducering på ca 60 % av antalet avfallsbehållare. Vi tror att Bigbelly-lösningens synlighet är det största skälet till att det nu är enklare för passagerare att använda avfallsbehållarna korrekt.

Vi tror att Bigbellys synlighet är den främsta anledningen till varför passagerare använder soptunnorna korrekt.

Kevin Arildtoft Moer, CR- & Communication Advisor, Köpenhamns Flygplats
Är ni redo?

Boka ett förutsättningslöst möte med oss där vi går igenom behov och lösning. 

Mer att utforska
Helsingør papperskorg
Helsingør samlar skräp i öppen miljö med Bigbelly

Helsingør har under två år placerat ut 48 stycken smarta Bigbellys som varje dag hjälper kommunen att effektivera skräphanteringen – genom att öka kapaciteten och meddela när tömning skall ske. Under bara två månader har Helsingør samlat in över 770.000 liter skräp på utvalda platser i kommunen.

Randers med resultat på -95% färre tömningar

I stadsbilden försvann fåglar och gatorna var renare och krävde mindre underhåll. I dem nya Bigbelly papperskorgarna installerades även inbyggda ljudmoduler som aktiveras vid användning av sopkärlen för att öka interaktion med besökarna.

Kolding kommun fick positiva testresultat

Arbetstiden som är sparande har istället använts för att samla skräp på gatorna. Under vintern har Kolding Kommun testat dom smarta papperskorgarna i centrala delar och resultet är positivt. Testet har minskat antalet tömningar med 90 procent.

Nyhetsbrev
Vill du ha liknande nyheter direkt i din inkorg? Ange din e-postadress för att anmäla dig!

Låt oss jobba tillsammans!

Kundtjänst: 010-495 24 95
Huvudkontor: Vallbyvägen 22, 76251 Rimbo, Sverige
Mån-Fre: 07:30-16:30

Ladda ner broschyr

Låt oss jobba tillsammans!

Kundtjänst: 010-495 24 95
Huvudkontor: Vallbyvägen 22, 76251 Rimbo, Sverige
Mån-Fre: 07:30-16:30