10 oktober, 2023

Belysning i Sölvesborg

Sölvesborgs innovativa gångvägsbelysning

I projekt Sölvesborg, som drivs med en stark ambition att uppnå miljömål, har man riktat fokus mot solenergidriven belysning för gång- och cykelvägar.

Många av dessa vägar saknar traditionell belysning och behöver inte kontinuerlig nattlig upplysning. Dessutom är det ekonomiskt orealistiskt att dra elnät till dessa avlägsna områden. Sedan 2013 har Sölvesborgs kommun tillsammans med sitt energibolag systematiskt utvärderat användningen av solenergibaserad belysning och har gradvis implementerat ActiveLights närvarostyrda pollare längs dessa vägar. Dessa smarta pollare aktiveras automatiskt vid skymning och förblir tända i fyra timmar innan de slocknar, samtidigt som de har förmågan att reagera på rörelse i sin omgivning.

Genom att använda solceller i kombination med intelligent styrning har man skapat en belysningslösning som är självförsörjande och som kräver minimalt underhåll. I det här projektet har totalt 44 pollare installerats längs en kilometer av gångvägar. Detta projekt är en tydlig manifestation av kommunens åtagande för hållbar utveckling och effektiv energianvändning.

Summering

44

Soldrivna pollare

1

Kilometer gångväg

0

Kronor i elnätsavgifter

Här i Sölvesborg visar man att man tar ansvar för miljön samtidigt som man ser till att invånarna kan känna sig trygga när de använder gång- och cykelvägarna även på natten. Ett lysande exempel på hur solenergi och teknologisk innovation kan bidra till en bättre och mer hållbar framtid.

Låt oss jobba tillsammans!

Kundtjänst: 010-495 24 95
Huvudkontor: Vallbyvägen 22, 76251 Rimbo, Sverige
Mån-Fre: 07:30-16:30