10 oktober, 2023

Gullholmen i Bohuslän

Solcellsdriven belysning för öns framtid

Projektet Gullholmen i Bohuslän är ett utmärkt exempel på hur man kan svara på önskemål om ökad tillgänglighet och trygghet på en ö. Genom ett nära samarbete med det lokala energibolaget kunde man hitta en innovativ lösning som förbättrade närvaron på ön.

I detta fall valde man att implementera en närvarostyrd, solcellsdriven pollarbelysning för gångvägarna på ön. En av de största utmaningarna var att Gullholmen är ett naturreservat och saknar tillgång till ett konventionellt elnät. Detta krävde en kreativ lösning.

Självförsörjande pollarbelysning

Gullholmen i Bohuslän 1

Genom att installera inte mindre än 245 självförsörjande pollare, som monterades på berg och i marken med jordankare, kunde man lysa upp inte mindre än 4 km väg på ön. Detta har inte bara förbättrat tillgängligheten och tryggheten för de som bor på eller besöker ön, utan det har också gjort det möjligt att bevara öns naturvärden och dess status som naturreservat.

Summering

245

Soldrivna pollare

4

Kilometer gångväg

0

Meter kabeldragning

Det är värt att notera att projektet Gullholmen också erhöll värdefullt EU-bidrag från Leader Södra Bohuslän för sitt arbete med miljöeffektiv belysning. Detta är ett utmärkt exempel på hur innovation och samarbete kan leda till positiva resultat för både samhället och miljön.

Låt oss jobba tillsammans!

Kundtjänst: 010-495 24 95
Huvudkontor: Vallbyvägen 22, 76251 Rimbo, Sverige
Mån-Fre: 07:30-16:30