Jönköping, Sveriges renaste stad 2016

17 november, 2015

Ny design vid Munksjön, Jönköpings retursymbol på blå botten. VD Jesper Steen Jönköping City med etableringsspecialist Per Duvner EWF ECO

Rätt papperskorg!

Jönköping har letat en lösning på rätt papperskorg sedan 90-talet. När de hittade rätt storlek som kunde klara en Pizzakartong var den inte stängd så att skräpet stannade i korgen. -För två år sedan blev vi uppringda av EWF ECO som sa att de hade ett nytt system för insamling av skräp. Först lät det som en container så vi var skeptiska men tillräckligt nyfikna för att titta på korgen, säger enhetschef Kjell Svensson. Vi såg att det kunde vara den lösning som vi hade letat efter så 2014 genomförde Jönköping ett test. Efter en utvärdering togs ett beslut att köpa in Duo enheter för insamling av fraktionerna glas och papper och BigBelly för skräp.
Jönköping växer och så gör besöksantalet. -De senaste 6 månaderna ökande antalet besök med 14% säger Jesper Steen VD på Jönköping City AB. Utmaningen ligger nu i att behålla den rena känslan i staden trots att fler besöker stadskärnan och stannar längre.
Staden blev Sveriges näst renaste stad 2014 och målet är att bli nummer ett 2016. Insamlingskapacitet och övervakningen gör att BigBelly kan hjälpa Jönköping fortsätta växa utan att bli skräpig. På A6 området ersatte en enhet tre papperskorgar och på restaurangbryggan vid Munksjön klarade enheterna av att ta bort helgtömningen. områdena med BigBelly har samtidigt fått mindre med skräp på marken.

Mer att utforska
Kolding kommun fick positiva testresultat

Arbetstiden som är sparande har istället använts för att samla skräp på gatorna. Under vintern har Kolding Kommun testat dom smarta papperskorgarna i centrala delar och resultet är positivt. Testet har minskat antalet tömningar med 90 procent.

Helsingør papperskorg
Helsingør samlar skräp i öppen miljö med Bigbelly

Helsingør har under två år placerat ut 48 stycken smarta Bigbellys som varje dag hjälper kommunen att effektivera skräphanteringen – genom att öka kapaciteten och meddela när tömning skall ske. Under bara två månader har Helsingør samlat in över 770.000 liter skräp på utvalda platser i kommunen.

Nyhetsbrev
Vill du ha liknande nyheter direkt i din inkorg? Ange din e-postadress för att anmäla dig!

Ladda ner broschyr

Låt oss jobba tillsammans!

Kundtjänst: 010-495 24 95
Huvudkontor: Vallbyvägen 22, 76251 Rimbo, Sverige
Mån-Fre: 07:30-16:30